Ślimak afrykański

Ślimaki jadalne kojarzyły się dotychczas tylko z kuchnią francuską, w której są one wpisane w gastronomiczny kanon tradycyjnych potraw krajowych. Coraz większa liczba osób natomiast ceni kuchnię orientalną, dlatego zapotrzebowanie na ślimaki sprawiło, że w Polsce powstała bardzo duża hodowla ślimaka afrykańskiego, który jest najlepszym jadalnym gatunkiem. Wiele osób nie wyobraża sobie jedzenia tych nieprzyjemnych na 1-wszy rzut oka stworzeń, niemniej jednak nie mając świadomości co dostali na talerzu absolutnie przekonaliby się do ich smaku. Można zauważyć, że w prawie że każdym polskim mieście funkcjonuje skup ślimaków. Jest to alternatywa dla hodowli, bowiem jej założenie wiąże się z bardzo dużymi inwestycjami, na które nie każdego stać. Samych hodowli w Polsce jest zaledwie kilka. Znacząca większość ślimaków jest zastosowanych do importu, niemniej jednak duża ich część zostaje w kraju i znajduje swoje zastosowanie w najlepszych lokalach gastronomicznych nastawionych aktualnie na kuchnię orientalną. Sama hodowla ślimaków jest trudna, ponieważ wymaga dużego zaangażowania i całodobowej opieki nad nią. Stworzenie odpowiednich warunków do rozmnażania nie tylko sprzyja ślimakom, ale jest w głównej mierze określona prawem, dlatego teraz jej stworzenie nie jest łatwe. Na całym świecie działają fermy ślimaków chociaż jest to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Odkąd granice były otwarte dużo chętniej podróżujemy i poznajemy smaki, których w późniejszym czasie w ogromnej liczbie przypadków usilnie poszukujemy w swoim kraju.

Sprawdź: skup ślimaków.

Categories: Uncategorized