Wielu dietetyków i lekarzy podkreśla, że odpowiednią dawkę witamin trzeba dostarczać organizmowi w metodę naturalny wraz z przyjmowanym pokarmem. Natomiast codzienna dieta przeciętnego człowieka nie w każdej sytuacji jest idealnie zbilansowana, a ze względu na indywidualne pragnienia kulinarne, częstokroć w menu brakuje wartościowych składników. Przykładem mogą być ryby, które wciąż są niedużo popularne w polskiej kuchni, a dostarczają całe mnóstwo cennych witamin , a dodatkowo nienasyconych kwasów tłuszczowych (zobacz omega 3). Niezbędne kwasy omega 3 pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i przez to zapobiegają zawałom serca. Także niektóre pory roku wpływają na zubożenie posiłków pod kątem wartości odżywczych. Ostatnie lata przyniosły rewolucyjne wyniki badań na temat jednej z witamin – okazuje się, że wytwarzana przez organizm pod wpływem słońca witamina D, ma istotne znaczenie nie tylko w procesie rozwoju kości, lecz także pomaga zapobiegać nowotworom, depresji czy chorobom układu oddechowego. Dobrze dopasowana ilość tej witaminy produkuje się natomiast przede wszystkim latem, kiedy najwięcej czasu przebywamy na słońcu. Równie bardzo istotną witaminą, której w znaczącej liczbie przypadków brakuje w diecie jest witamina b12, która bierze udział w tworzeniu się czerwonych krwinek. Niedobór b12 stwarza szereg dolegliwości, z których najpoważniejszą jest niedokrwistość. Wymienione witaminy i kwasy właściwie jest dostarczać naturalnie, jednakże aby posiadać zapewnienie, że ichniejszym ilość jest wystarczająca dla organizmu, całkiem dobrze sięgnąć po suplementy diety uważając, by nie przekroczyć dziennej dopuszczalnej dawki danego pierwiastka.
Zobacz: witamina d3.