Wielu dietetyków i lekarzy podkreśla, że odpowiednią dawkę witamin trzeba dostarczać organizmowi w sposób naturalny wraz z przyjmowanym pokarmem. Jednakże codzienna dieta przeciętnego człowieka nie w każdej chwili jest perfekcyjnie zbilansowana, a ze względu na indywidualne chęci kulinarne, w bardzo wielu przypadkach w menu brakuje wartościowych składników. Przykładem mogą być ryby, które wciąż są mało popularne w polskiej kuchni, a dostarczają całe mnóstwo cennych witamin , a ponadto nienasyconych kwasów tłuszczowych (zobacz witamina d). Niezbędne kwasy omega 3 pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i przez to zapobiegają zawałom serca. Również niektóre pory roku wpływają na zubożenie posiłków pod względem wartości odżywczych. Ostatnie lata przyniosły rewolucyjne wyniki badań na zagadnienie jednej z witamin – okazuje się, że wytwarzana przez organizm pod wpływem słońca witamina D, ma istotne znaczenie nie tylko w procesie rozwoju kości, lecz także pomaga zapobiegać nowotworom, depresji czy chorobom układu oddechowego. Odpowiednia ilość tej witaminy wytwarza się jednakże głównie latem, gdy najwięcej czasu przebywamy na słońcu. Równie istotną witaminą, której w znaczącej liczbie przypadków brakuje w diecie jest witamina b12, która bierze udział w tworzeniu się czerwonych krwinek. Niedobór b12 stwarza szereg dolegliwości, z których najpoważniejszą jest niedokrwistość. Wymienione witaminy i kwasy należycie jest dostarczać naturalnie, jednakże by posiadać gwarancję, że ich ilość jest wystarczająca dla organizmu, nie gorzej sięgnąć po suplementy diety uważając, żeby nie przekroczyć dziennej dopuszczalnej dawki danego pierwiastka.
Zobacz: omega 3.