Z zamiłowaniem do kawy zmaga się co najmniej połowa osób dorosłych w naszym państwie. Przyzwyczailiśmy się ponieważ do porannego aromatu świeżo zaparzonej kawy. Już sam zapach na wielu działa pobudzająco a po wypiciu jednej filiżanki czujemy się jak nowo narodzeni, dlatego w chwili obecnej powstają sklepy z kawą, które oferują produkty bardzo wysokiej jakości pochodzące od zagranicznych, czołowych producentów pozyskujących ziarna kawy. Rynek kawowy jest polecam choćby kilkanaście miliardów zł a ta wartość non stop rośnie. W restauracjach ukazują się coraz lepsze gatunki, dlatego nawet najwięksi miłośnicy mogą odszukać smak stosowny dla siebie. Rozpoczynający restauratorzy zastanawiają się jaka kawa dla gastronomii jest najlepsza. Nie ma na to na nieszczęście jednoznacznej odpowiedzi. Dosłownie ziarna z najwyższej półki wyróżniają się od siebie smakiem a wpływ na to ma ziarno kawowca, jego rodzaj i między innymi odcinek wypalenia. Jak właściwie każdy produkt kawa ma możliwość być lepsza lub gorsza, ale wspaniała kawa do ekspresu powinna cechować się między innymi doskonałym aromatem, którego nie można przeoczyć. Dla restauratora jest to idealna reklama, ponieważ zapach świeżo zmielonych ziaren, który unosi się wręcz poza budynkiem w pewnych sytuacjach przyciąga tłumnie miłośników, dla których kawy ziarniste do ekspresu są czasem sporą zagadką, gdyż w dalszym ciągu nie rozumiemy fenomenu kawy i nie wiemy, dlaczego tak nieprosto jest nam rozpocząć bez niej właściwie każdy dzień. Kawa pobudza i stawia nas na nogi a ma możliwość tylko odnosimy takie wrażenie.
Więcej informacji: kawa dla gastronomii.